Svetski dan zaštite životne sredine [fr]

Konferencija za novinare je održana 7. juna, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ambasade Maroka, zemlje koja predsedava COP 22 od novembra.

Konferenciju, koja je održana u Skupštini, otvorila je predsednica skupštine Maja Gojković. Posle uvodnog izlaganja državne sekretarke za zaštitu životne sredine, gospođe Stane Božović, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaj i nekoliko diplomata i stručnjaka koji su za tu priliku došli iz Maroka istakli su dostignuća Konferencije COP 22 koja je održana u novembru i aktivnosti koje su planirane tokom cele godine, u toku marokanskog predsedavanja. Svi su naglasili značaj primenjivanja, bez odlaganja,obaveza preuzetih Sporazumom u ​​Parizu. Govorili su o posebno dramatičnim posledicama klimatskih promena u Africi i predstavili tranzitorne opcije na kojima radi Maroko.

JPEG

Ambasadorka Francuske je pozdravila srpsku ratifikaciju Pariskog sporazuma od 29. maja, koja je postala još važnija s obzirom da je američki predsednik nekoliko dana kasnije objavio odluku da se povuče iz sporazuma. Ambasador Moro istakla je da je Pariski sporazum već u novembru 2016. dostigao broj ratifikacija koje su neophodne za njegovo stupanje na snagu; 148 od 197 strana potpisnica su ga do sada i ratifikovale,čime je dinamika orijentisanosti ka niskougljeničnoj ekonomiji sada nepovratno pokrenuta. Srbija je napravila izbor savremenosti i budućnosti koja nosi brojne ekonomske potencijale, izbor koji je u skladu sa njenim evropskim integracijama.

Delegacija Evropske unije takođe je učestvovala na ovoj konferenciji visokog nivoa; otpravnik poslova, Oskar Benedikt, podsetio je na podršku koja je Srbiji na raspolaganju od strane Delegacije u okviru reforme propisa za zaštitu životne sredine i energetske tranzicije.

publie le 25/04/2018

hautdepage