Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena! [fr]

U petak 20. jula 2018. godine, ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni, posetio je Istraživački centar Petnica blizu Valjeva. Tom prilikom, obišao je ovu izuzetnu instituciju koja okuplja talente iz celog sveta, koji učestvuju na međunarodnom naučnom letnjem programu.

Istraživačka stanica Petnica je nezavisna institucija, koja se bavi razvojem naučne kulture, obrazovanjem i kulturom. Aktivnosti ove institucije namenjene su mladima, studentkinjama i studentima, a bavi se i obukom predavača na polju novih tehnika, metoda i pedagoških sadržaja u oblasti nauke i tehnologije. Posebno partnerstvo povezuje Istraživačku stanicu Petnica i Univerzitet Paris Dekart, koji svake godine tokom leta pošalje dvadesetak svojih studenata da ovde obave naučnu praksu.

Ove godine, tokom leta, Istraživačka stanica Petnica biće domaćin projekta koji sprovode ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, uz finansijsku podršku Francuskog instituta u Parizu i grupe SUEZ, pod nazivom „Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena“ili „Karavan za klimu“. Polaznici Istraživačke stanice Petnica, moći će da pogledaju kratkometražne filmove o klimatskim promenama, izložbu o recikliranju otpada, i da na osnovu toga dobiju želju da promene svoje svakodnevne navike. U ponedeljak 30. jula, moći će da prisustvuju predavanju Isabelle Quéhé, nekadašnje manekenke i pionirke pokreta za odgovornu modu, Nenada Radujevića, osnivača Belgrade Fashion Week i Lidije Georgijev, francusko-makedonske stilistkinje i profesorke na Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju.

Pre otvaranja izložbe, ambasador je govorio o Pariskom sporazumu pred šezdesetak polaznika istraživačke stanice Petnica. Predstavio im je međunarodni pravni okvir za borbu protiv klimatskih promena, i u neformalnom razgovoru sa mladim polaznicima iz Srbije, sa Balkana, ili sa nekih daljih prostora, razmotrio je rešenja koja su dostupna svima nama za borbu protiv efekata klimatskih promena.

www.karavanzaklimu.rs

Objavljeno 25/07/2018

gore