Tanja Miščević vitez Nacionalnog reda za zasluge [fr]

Dana 25. aprila 2017. godine, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, uručila je Nacionalni orden za zasluge gđi Tanji Miščević, šefici pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Ambasadorka je podsetila na posvećenost gđe Miščević evropskim integracijama koje datira još od 1990-ih godina, kao i na njenu ulogu u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazumu o viznoj liberalizaciji pre nego što je postala šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Ona je naglasila da evropske integracije Srbije mogu da budu uspešne samo ukoliko ih razume i podržava celokupno srpsko društvo, u svoj njegovoj raznolikosti. Stoga je posao koji obavlja gospođa Miščević u sprezi sa parlamentom, sa Nacionalnim konventom za evropske integracije, sa Evropskim pokretom, sa različitim udruženjima civilnog društva, kao i sa univerzitetom na kome je gospođa Miščević profesor, od izizetne važnosti.

JPEG

Ambasadorka je istakla da Srbija treba još uvek da ide putem teških i istrajnih reformi ka članstvu u EU, ali da ceo pregovarački tim, zajedno sa Kancelarijom za evropske integracije, predano radi kako bi se napredovalo u svim oblastima, kako onim koje se tiču novih poglavlja koja tek treba otvoriti tako ii onim vezanim za sprovođenje akcionih planova poglavlja koja su već otvorena.

Francuska ostaje odlučna u svojoj podršci naporima koje Srbija ulaže na svom evropskom putu i tome je ceremonija uručenja ordena i bila posvećena: da, odavanjem priznanja lično gospođi Miščević, pozdravi i već postignute rezultate Srbije na evropskom putu kao i njenu odlučnost da na njima istraje.

Govor ambasadorke možete naći u priloženom dokumentu:

PDF - 135.7 ko
(PDF - 135.7 ko)

Sa svoje strane, g-đa Miščević je srdačno zahvalila ambasadorki i Francuskoj na ovom ordenu, koji doživljava, kako je rekla, kao dokaz podrške naporima koje Srbija ulaže na putu ka Evropskoj uniji. Naglasila je da ovi napori nisu rezultat samo njenog rada, već aktivnog angažovanja mnogobrojnih aktera i svih njenih “saučesnika” koji se bave evropskim pitanjima.

Tanja Miščević je na kraju svog govora još jednom naglasila da je njen cilj da odvede Srbiju u Evropsku uniju ali i da dovede Evropsku uniju u Srbiju, izrazivši time želju da evropske vrednosti budu još više prisutne u Srbiji.

publie le 01/06/2020

hautdepage