Tjeri Repenten: Ne otežavamo put Beogradu

Novinar: Goran ČVOROVIĆ
JPEG

Ministar za evropske poslove Francuske Tjeri Repenten: Pregovori treba da počnu krajem meseca. Cenićemo napore u vezi sa Kosovom. U okvir nećemo da dodajemo nove uslove

JPEG

FRANCUSKA je, zajedno s Italijom, preuzela inicijativu da pristupni pregovori sa Srbijom za članstvo u EU započnu već krajem decembra, što je istaknuto i u zajedničkoj deklaraciji na nedavnom samitu dveju vlada.

Zvanični Pariz se, takođe, zalaže da pregovarački okvir bude što povoljniji, da put Srbije ka EU ne bi još više bio otežan, imajući u vidu obaveze koje već stoje pred Beogradom. U intervjuu za „Novosti“, ministar evropskih poslova Francuske Tjeri Repenten naglašava da Beograd u tom smislu uvek može da računa na podršku njegove zemlje.

* Dokle se stiglo s izradom pregovaračkog okvira?
- Želimo da ostanemo što precizniji kada je reč o predlogu pregovaračkog okvira za Srbiju, kakav je predložila Evropska komisija, bez dodavanja novih uslova. Već ima mnogo toga da se uradi.

* Na šta bi, po vašem mišljenju, sada trebalo da usredsredimo napore?

- Francuska je uvek podržavala proces evropskih integracija Srbije. O tome mogu lično da posvedočim, jer zasedam u Savetu za opšte poslove EU. Naravno, istovremeno podsećamo na uslove, kao i na napredak u njihovom ostvarivanju. Među njima je, svakako, i neophodna normalizacija odnosa s Kosovom.

EVROPA JE JOŠ PRIVLAČNA

*DA li je Evropska unija i dalje tako atraktivna, kao što je nekad bila?

- Često o tome govorim i pred francuskim medijima. Stalno se pitamo da li je Evropa ispunila očekivanja. Jeste, kada se radi o miru na kontinentu, ekonomskom razvoju, emancipaciji naroda. U tom smislu, često uzimam kao primer proces dijaloga između Srbije i Kosova, da bih ilustrovao kako je EU i dalje atraktivna. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog toga imamo obavezu da uspemo u procesu u kom smo se angažovali.

* Kako ona, po vašem mišljenju, napreduje?

- Dobro. Ističemo pozitivne napore koji su ostvareni na organizovanju lokalnih izbora na Kosovu, iako je bilo izolovanih problema u domenu bezbednosti, što ne dovodi u pitanje našu pozitivnu analizu tih izbora.

* Kako, uopšte, ocenjujete trenutne odnose između zvaničnog Pariza i Beograda?

- Odavno naši odnosi nisu bili na tako dobrom nivou, kao što su sada. Sa svojim kolegom Brankom Ružićem sam se sreo dva puta, a prvi put na dan kad je preuzeo funkciju. U međuvremenu smo imali više ministarskih razmena. Želimo da ugostimo, u maju, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, tokom komemorativne izložbe povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Ekonomski emisar za Balkan Alen Rišar je takođe boravio u Srbiji. Pred nama su određeni projekti ekonomskog, ali i kulturnog karaktera, kao što je, na primer, francuska škola u Beogradu. Očekujemo, u tom kontekstu, predloge vlasti iz Srbije.

* Verujete li u jaku simboliku početka pristupnih pregovora sa Srbijom 2014. i završetka 2018, na stogodišnjicu početka i kraja Prvog svetskog rata?

- Slučajnost je htela da bi pregovori mogli, verovatno, da potraju četiri godine. Istakao bih da je to ambiciozan rok koji pokazuje angažovanost srpskih vlasti. Treba li u tome videti i neki drugi, simboličan znak? Možda, ako gledamo iz ugla da se sve završava mirom i pomirenjem.

Objavljeno 14/02/2018

gore