U ambasadi Francuske u Srbiji ponovo se nalazi jedan deo originalnog nameštaja. [fr]

Poklon za Božić i mali trenutak sreće u 2020! U istorijskom zdanju ambasade Francuske u Srbiji ponovo se nalazi deo ar deko nameštaja iz doba svečanog otvaranja 1935, koji je restaurirao “Nacionalni mobilijar“ Francuske: izloženi su komadi Lelea, Espanja i Deveša.

Prilikom izgradnje Ambasade Francuske u Beogradu 20-ih i 30-ih godina XX veka posebna pažnja je posvećivana kako spoljašnjem, tako i unutrašnjem uređenju.

Godinu 2020. obeležilo je i vraćanje nekoliko komada nameštaja koji su krasili ovo zdanje u doba svečanog otvaranja 1935.

Nameštaj, na kojem je zub vremena ostavio dubok trag, prebačen je 2004. u Francusku kako bi ga restaurirao « Nacionalni mobilijar ».

U novembru 2020. ovom nameštaju je vraćen njegov nekadašnji sjaj i mesto gde se i nalazio, u velikom salonu, koji se još naziva i salonom sa stubovima.

Ovaj nameštaj, koji je 30-ih godina dizajnirao Žil Lele, karakterističan je za stil ar deko.

Izrađen od punog drveta mahagonija, kruške i orahovog drveta, ovaj nameštaj se savršeno uklapa u arhitekturu same odaje.

Koncertnom klaviru « Erar » od lakovanog ružinog drveta je vraćena klavirska stolica Lelea, koja je takođe restaurirana.

Čvorovani tepih je takođe deo originalnog nameštaja i izradila ga je manufaktura Goblen prema nacrtu Žorža Despanja.

Tepih je zapravo deo nekadašnjeg većeg tepiha koji se nalazio u malom salonu ambasade. Motiv je isti kao na velikom okruglom tepihu koji je ukrašavao rotondu, a koji danas više ne postoji.

Ovaj nameštaj je od umetničke radionice Lele naručio grof de Dampjer, tadašnji ambasador.

Pismo Žila Lelea kojim on odgovara na narudžbinu, kao i originalni nacrti za nameštaj, pronađeni su u arhivi ambasade.

Danas su izloženi u velikom salonu zajedno sa rekonstruisanim kompletom nameštaja.

publie le 28/12/2020

hautdepage