Uputstva za granicu

Dokumenta koja mogu biti tražena pri ulasku u Francusku i u Šengen zoni bez viznog režima

Za boravak koji ne prelazi više od 90 dana u vremenskom razmaku od šest meseci, uslovi ulaska u Šengen zonu počev od 19/12/09 su sledeći za gradjane Srbije bez viznog režima :

- imati važeći biometrijski pasoš (crvene boje). Vlasnici srpskog pasoša koji je izdat od strane Koordinacione Uprave su dužni da traže vizu.

- biti u mogućnosti da dokažete razlog i uslove pod kojima ćete boraviti i imati sredstva sa kojima ćete raspolagati sve vreme vašeg boravka kao i da imate obezbedjeni povratak u zemlju iz koje ste došli.
Procena sredstava za boravak (novac u gotovini, travel čekovi, kreditne kartice, izjava da će sve troškove snositi osoba koja vas poziva) se vrši u odnosu na dužinu i na razlog vašeg boravka i računa se po srednjem proseku smeštaja (koji će biti pomnožen brojem dana vašeg boravka).

Minimalna sredstva koja su vam neophodna za boravak u francuskoj su 65 evra dnevno, ili 32,50 ukoliko imate garantno pismo ili placen hotelski smestaj.

- u slučaju da pratite maloletne osobe, granične sluzbe mogu da provere da li imate pri sebi saglasnost roditelja da te maloletne osobe mogu da putuju sa vama. U slučaju da maloletne osobe putuju same, granične službe mogu da provere da li maloletnici imaju pri sebi saglasnost roditelja.

- preporučuje se putno zdravstveno osiguranje

Objavljeno 28/10/2014

gore