Uručena odlikovanja umetnicima Jani Adamović, Milanu Maniću i Aleksandri Petković TKV [fr]

Ambasador Francuske u Srbiji, Žan Luj Falkoni je uručio, u ime Ministra kulture, Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Jani Adamović, strip autorki, Milanu Maniću, umetniku savremenog cirkusa i Aleksandri Petković TKV, strit-art umetnici, 9. oktobra 2019. U rezidenciji Francuske.

Odlikovanjima se uglavnom krunišu karijere koju su već ostvarile svoj puni zamah i postigle svoje najveće rezultate. Međutim, nekada se odlikovanja dodeljuju kao podsticaj mladosti, kako bi se podržali njen elan i inovativni duh koji su neophodni podstrekači promena našeg pogleda na svet. Troje mladih stvaralaca koje smo ove godine odlikovali potvrdili su svoj talenat na novoj srpskoj umetničkoj sceni a na tragu francusko-srpskog prijateljstva i saradnje. Odvažno su se upustili u stvaralaštvo u oblastima koje se još uvek u mnogim sredinama bore za mejnstrim kulturom, sa etabliranim umetnostima.

Odluka o dodeli ovih odlikovanja u saglasnosti je sa rezultatima posete predsednika Republike Francuske, Emanuela Makrona, Srbiji koji je želeo da se naša dosadašnja kulturna saradnja obogati i ojača i da u tom novom zamahu mladi dobiju mesto od primarnog značaja.

publie le 02/06/2020

hautdepage