Uručene dvostruke diplome francusko-srpskog mastera iz kulturnog menadžmenta [fr]

JPEG
Photo: FoNet/Zoran Mrđa

Univerzitet umetnosti u Beogradu i Univerzitet Lion II zajednički vode već petnaest godina francusko srpski master iz kulturnog menadžmenta koji predstavlja laboratoriju za podršku umetničkoj i kulturnoj kreativnosti u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine ovaj master je priznat kao UNESCO katedra i podržavaju ga, između ostalog, Evropska komisija (program ERASMUS+), Univerzitetska agencija za frankofoniju i Francuski institut u Srbiji.

Deset diplomaca koji su pohađali nastavu u univerzitetskoj 2014/2015. godinu iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Španije i Kine dobilo je svoje diplome koje su im uručili Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, i Zoran Erić, rektor Univerziteta umetnosti, u prisustvu Milene Dragićević-Šešić i Kamij Žitan, koordinatorki ovog mastera, kao i Mohameda Ketate, predstavnika Univerzitetske agencije za frankofoniju za centralnu i istočnu Evropu.

U 2015/2016. godini, ovaj master pohađaj dvadeset i troje studenata iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Francuske, Irske i Kine.

Svečani prijem, koji je okupio diplomirane studente, bivše i sadašnje diplomce, kao i predavače na masteru, bila je takođe i prilika za razgovor sa predstavnicima kulturnih centara Evropske unije koji rade u jugoistočnoj Evropi, sa predstavnicima delegacije Evropske unije u kancelarijama po jugoistočnoj Evropi, kao i sa visokim predstavnicima francuskog Ministarstva kulture i informisanja.

U četvrtak 3. i petak 4. novembra, Beograd je takođe domaćin skupa u organizaciji EUNIC Global, koordinatora kulturnih centara Evropske unije u svetu. Skup okuplja mreže (klastere) kulturnih centara EU koji delaju ili imaju predstavnike u jugoistočnoj Evropi. Njihov zajednički cilj su podrška umetničkoj i kulturnoj inovaciji u zemljama u tranziciji i podrška zajedničkom evropskom projektu kroz kulturu i odbranu zajedničkih vrednosti otvorenosti i dijaloga. Od jula 2016. godine, mrežom EUNIC Srbija predsedava Francuski institut u Srbiji, operater kulturnih i obrazovnih programa ambasade Francuske.

JPEG

Foto: Francuski institut

Više o francusko srpskom masteru iz kulturnog menadžmenta
http://www.arts.bg.ac.rs/en/studies...

https://www.facebook.com/UNESCO-Cha...

Više o aktivnostima mreže EUNIC Srbija
https://www.facebook.com/EUNICSrbija/

Objavljeno 04/06/2018

gore