Uručenje Ordena časti Sneški Kvadvih-Mihailović, generalnoj sekretarki Europa Nostre u francuskoj rezidenciji (21.10.2022.) [fr]

Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, uručio je 21. oktobra 2022. godine orden Legije časti u rangu viteza Sneški Kvadvlih-Mihailović, generalnoj sekretarki Europa Nostre, koji joj je dodeljen kao priznanje njenoj izuzetnoj posvećenosti borbi da se odbrani i promoviše evropsko kulturno nasleđe.

Sneška Kvadvlih-Mihailović je posvetila svoj život promovisanju i odbrani zajedničkih evropskih vrednosti i zajedničkog kulturnog nasleđa. Radi preko trideset godina u organizaciji Europa Nostra koja predstavlja zajednički evropski glas civilnog društva koji je posvećen odbrani kulturnog nasleđa. Za generalnu sekretarku ove organizacije imenovana je 2000. godine. Redovno i blisko sarađuje sa svim institucijama EU, sa Savetom Evrope, UNESCO-m i brojnim javnim i privatnim organizacijama i ustanovama posvećenim kulturnom nasleđu od lokalnog do globalnog nivoa. U okviru brojnih foruma, konferencija i predavanja, redovno govori o pitanjima vezanim za kulturnu baštinu od značaja za lepšu, održiviju i inkluzivniju budućnost Evrope.

Obavlja funkciju portparola Evropske alijanse za kulturnu baštinu – neformalne platforme koja objedinjuje preko 50 mreža za zaštitu i promociju evropske i međunarodne baštine – od njenog stvaranja 2011. godine. Igrala je istaknutu ulogu u zagovaranju i sprovođenju ciljeva Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. kao članica Ekspertske grupe Evropske komisije za kulturno nasleđe, kao i u organizaciji Evropske konferencije o kulturnom nasleđu, u Parizu u oktobru 2019. godine, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsednika Francuske Republike, u saradnji sa Fondacijom za nasleđe i podršku Stefana Berna. Takođe je posvećena borbi protiv klimatskih promena i regionalni je kopredsedavajući Mreže za klimatsko nasleđe.

Tokom svoje karijere Sneška Kvadvlih-Mihailović je ostala duboko posvećena negovanju kulturnih veza između evropskih zemalja, pre svega Srbije i Francuske.

Svečano uručenje ordena održano je u prisustvu gostiju iz cele Evrope, među kojima je bio i počasni predsednik Europa Nostre, Deni de Kergorle, a sasvim jedinstvenim učinio ga je izvanredan nastup flautiste Ljubiše Jovanovića, koji je i umetnički ambasador Evrope nostre u Srbiji.

publie le 25/10/2022

hautdepage