Violina velike vrednosti pronađena i vraćena Francuskoj [fr]

Dana 22. marta 2017, violina velike vrednosti, koja je bila ukradena u Francuskoj i koju je srpska policija pronašla nakon zajedničke istrage sa francuskom policijom, predata je Ambasadi Francuske u Beogradu , kako bi bila vraćena njenom zakonitom vlasniku.

JPEG

Povodom ove restitucije, ambasada Francuske upriličila je malu ceremoniju kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Srbije, g. Nebojša Stefanović, Republički državni tužilac, g-đa Zagorka Dolovac, državna sekretarka ministarstva unutrašnjih poslova, g-đa Biljana Popović Ivković, kao i predstavnici tužilaštva i policijske uprave iz Kragujevca zahvaljujući kojima je istraga uspešno obavljena.

JPEG

Ambasadorka Francuske u Srbiji, g-đa Kristin Moro, pozdravila je ishod i uspešnu saradnju francuskih i srpskih pravosudnih organa i policija. Ambasador Moro je naglasila kako ovaj uspeh ilustruje visok stepen efikasnosti samih istražnih organa, ali i kvaliteta saradnje između policijskih i pravosudnih organa dve zemlje. Ambasadorka Moro je istakla kako je sličan slučaj rešen pre nekoliko godina, kada je u Francusku vraćena umetnička slika Kloda Monea, takođe ukradena u Francuskoj i pronađena u Srbiji od strane srpske policije.

JPEG

Ambasadorka Moro je naglasila da ovaj slučaj na najbolji način odražava sposobnost francuskih i srpskih pravosudnih i policijskih organa da zajednički, profesionalno i uigrano sarađuju. Ona je podsetila da su u drugoj polovini 2016. godine, Francuska i Srbija uspostavile pravni okvir koji omogućava stvaranje zajedničkih istražnih timova kako na nivou policije, tako i na nivou tužilaštva.

Sam slučaj, prema ambasadorki Moro, ilustruje I kvalitet bilateralne saradnje izmedju Francuske i Srbije posebno u domenu saradnje policija i pravosuđa uopšte; ona je navela zajedničke akcije koje su preduzete u borbi protiv organizovanog kriminala, nelegalne trgovine svih vrsta, u borbi protiv terorizma i radikalizacije.

JPEG

Ministar unutrašnjih poslova, M. Stefanović je u svom obraćanju takođe čestitao tužiocima iz Kragujevca i uopšte srpskim istražnim organima na efikasnosti i tesnoj saradnji sa tužilaštvom. Ministar je takođe pohvalio kvalitet policijske saradnje između Srbije i Francuske, posebno naglasivši radnje preduzete zajedno u borbi protiv trgovine oružjem i ljudima, ali i u slučajevima krađe umetničkih predmeta – kao što je bio ovaj obeležen 22. marta.

U tom smislu, ministar je zaključio obraćajući se ambasadorki i predstavnicima francuske administracije, da "Francuska može da računa na Srbiju" i da u Srbiji ima zemlju "prijatelja i pouzdanog partnera."

publie le 02/06/2020

hautdepage