Jevtić i Stanković vitezovi umetnosti i književnosti [fr]

Ambasadorka Francuske, Kristin Moro, uručila je 23. novembra na svečanosti u rezidenciji Orden književnosti i umetnosti dvojici kulturnih poslenika, Bobanu Jevtiću i Igoru Stankoviću nagrađujući njihovo dugogodišnje istrajno angažovanje na negovanju francusko-srpske saradnje u oblasti filma.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, godinama je sarađivao sa Francuskim institutom u Srbiji na obnovi bilateralne saradnje u oblasti audio vizuelnog. Najznačajniji parter u projektu osnivanja i razvoja Francuskog filmskog karavana, doprineo je da publika u četrdesetak gradova Srbije vidi u svom gradu reprezentativna ostvarenja francuske filmeske produkcije.

JPEG

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i distributer, važan je partner francusko-srpske saradnje u oblasti kinematografije. Njegovoj distributerskoj kući MegaCom film dugujemo snažno prisustvonezavisnog francuskog i evropskog filma u Srbiji. Kroz Festival autorskog filma, Stanković nudi ne samo idealan okvir za obnovu veza između francuskih i srpskih filmskih poslenika, nego i mogućnost srpskoj publici da pogleda najznačajnija i najbolja dela aktuelnog evropskog filma.

JPEG

Svečanosti uručenja odlikovanja prisustvovao je veliki broj poslenika kulture i filma koji su odlikovane pozdravili dugim aplauzom i srdačnim čestitkama.

JPEG

* * *

U svom govoru, B.Jevtić je, između ostalog, istakao:

Francuska nije samo izmislila film, već je i veoma brzo shvatila, osim umetničkih, i sve njegove društvene implikacije, najpre na nacionalnom, potom i na evropskom i na svetskom nivou. U tome vidim primer za nas, jer sjedinjuje jednu časnu težnju za afirmacijom snažnog nacionalnog identiteta uz veliku umetničku slobodu uz stalan dijalog sa drugim kulturama, uveliko prevazilazeći i okvire drage nam frankofonije. Francuska je takođe umela da pronađe način da kroz svoje interne institucije, brani i razvija sopstvenu audiovizuelnu industriju, istovremeno ostajući vrlo zahtevna kada su u pitanju umetnički dometi. Francuska je umela da bude otvorena za druge i time postane svetski umetnički centar. Veliki uticaj koji Francuska ima ostvaren je kroz njenu saradnju sa drugim kulturama ali i kroz dobrodošlicu koju je ukazala umetnicima kao što su Kosta Gavras, Šlendorf, Kusturica i mnogi drugi.

Igor Stanković je naglasio da je :

Srbija je ’mala zemlja među svetovima’, kako ju je prikladno nazvao jedan naš pisac. Zemlja koja vratolomnom brzinom i uz čudesne napore, pokušava da na svim poljima, pa i polju kulture, nadoknadi stvari koje su joj uskraćene zbog turbulentne prošlosti. Zahvaljujući vama, našim francuskim prijateljima, kultura je prepoznata, hvala vam na tome. Zadovoljenje moje profesionalne satisfakcije ogleda se u plasmanu kvalitetnih, očekivanih i znanih, pa do retko viđenih i prikazanih - a najčešće ne preterano ekonomski isplativih - filmova. Nastaviću da se trudim da onaj,meni izuzetno bitan, deo festivalske i bioskopske publike u Srbiji, onaj koji od filma uvek očekuje više, ne ostane uskraćen za najnovije naslove kako već afirmisanih autora, tako i onih čije vreme tek dolazi.

Ovde ćete pronaći govor ambasadorke Moro:

PDF - 192.9 ko
(PDF - 192.9 ko)

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Objavljeno 09/04/2018

gore