Vojislav Pavlović, istoričar, dobitnik ordena Akademske Palme u rangu Viteza [fr]

9. aprila 2019. godine ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni, odlikovao je Ordenom Akademske Palme gospodina Vojislava Pavlovića. Ova svečana dodela svedoči o zahvalnosti Francuske za zalaganja ovog velikog stručnjaka i poznavaoca istorije Balkana u oblasti istorijskih istraživanja i francusko-srpske saradnje.

Gospodin Vojislav Pavlović primio je orden okružen najbližima, kolegama i predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti.

Gospodin Pavlović je na Sorboni odbranio doktorsku tezu „Francuksa i jugoslovenski prostor – rađanje Jugoslavije 1878-1918“. Već dugi niz godina doprinosi razvoju francusko-srpske naučne saradnje, posebno je značajan njegov doprinos organizovanju naučnog skupa „Srbija i Francuska u Velikom ratu“, u oktobru 2017, koji je dobio podršku Mission du Centenaire – Francuske misije za obeležavanje Stogodišnjice.

Orden Akademske Palme je odlikovanje koje se dodeljuje Francuzima i strancima za njihova akademska i stručna zalaganja i doprinos što boljem predstavljanju Francuske u svetu.

publie le 11/04/2019

hautdepage