Zajedničko saopštenje za štampu Predsednika Republike Francuske i nemačke Kancelarke [fr]

Predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel su organizovali jutros video-samit sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i Avdulahom Hotijem, predsednikom Vlade Kosova, Žozepom Borelom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije, i Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja vezana za Zapadni Balkan.

Predsednik Vučić i predsednik Vlade Hoti su dogovorili da obnove dijalog između Beograda i Prištine koji je prekinut od novembra 2018. Evropska unija će nastaviti da olakšava dijalog, u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova putem sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

Predsednik Vučić i predsednik Vlade Hoti su dogovorili da prodube svoju saradnju u okviru započetog rada u brojnim oblastima koje su predložene u okviru Berlinskog procesa kao važne mere za izgradnju poverenja između dve strane.

Učesnici su razmenili mišljenja o narednim etapama dijaloga između Beograda i Pristine koji je potpomognut od strane Evropske unije. Pregovori između dve strane će početi 12. jula putem video konferencije i nastaviće se 16. jula prvim sastankom u Briselu. Pregovore će organizovati visoki predstavnik Borel i specijalni izaslanik Evropske unije Lajčak. Predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel su ohrabrili predsednika Vučića i predsednika Vlade Hotija da postignu suštinski napredak u pregovorima tokom narednih meseci.

Kako je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije neophodna za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog značaja za perspektivu priključenja dve zemlje Evropskoj uniji, predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel će ostati angažovani na ovom pitanju kao podrška dvema stranama i Evropskoj uniji i biće spremni da organizuju ako bude potrebno novi samit u kasnijoj fazi pregovora.

publie le 10/07/2020

hautdepage