"Zelena ekonomija u Srbiji: izvori mogućnosti", francuske i srpske kompanije okupljene kako bi promovisale razvoj ekonomije sa niskim procentom emisije ugljen-dioksida

Oslanjajući se na brojne inicijative Srbije u poslednjih nekoliko meseci da se nametne kao lider na Balkanu u borbi protiv klimatskih promena, i u pripremi za diskusije koji će biti održane u Parizu prilikom COP21, Ambasada Francuske je 5. novembra organizovala skup o mogućnostima koje zelena ekonomija pruža u sprovođenju politike za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.
JPEG

Kao što je naglasila ambasador Francuske gđa Kristin Moro u svom uvodnom govoru, razvijati zelenu ekonomiju to znači "prilagoditi našu proizvodnju energije, prilagoditi naše naseobine, naša vozila, naše javne objekte, naše navike, kako bi bili štedljiviji u korišćenju energije i prirodnih resursa. "

JPEG
JPEG

Pored ambasadora, i gđa Stana Božović, državni sekretar za zaštitu životne sredine, i gdin Goran Vesić, gradski menadžer Grada Beograda, takođe su želeli da naglase važnu ulogu preduzeća suočenih sa izazovom globalnog klimatskog zagrevanja i pretnje koje ono predstavlja za ravnotežu naše planete. Danas su kompanije shvatile da energetska tranzicija i ekonomski rast nisu suprotstavljeni, naprotiv, borba protiv klimatskih promena predstavlja izvor inovacija i konkurentnosti u službi stvaranja novih radnih mesta.

Tokom ovog dešavanja, ambasador Francuske takođe je ukazala da je više od 1100 francuskih preduzeća, od kojih je 75% kompanija kotiranih na francuskoj berzi (indeks CAC 40), krajem prošlog avgusta objavilo svoje preuzete obaveze namenjene očuvanju klime. Nekoliko navedenih preduzeća, među kojima EDF, Lafarge, Saint-Gobain, Schneider Electric, Veolia, takođe je prisustvovalo ovom susretu i tokom dva panela predstavilo konkretne primere za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i za razvoj novih tehnologija.

U saradnji sa UNDP (Program Ujedinjenih Nacija za Razvoj) ovaj događaj, organizovan od strane Ambasade Francuske u Srbiji, u saradnji sa Francusko-Srpskom privrednom i industrijskom komorom, Privrednom komorom Srbije i Privrednom Komorom Zelene Srbije, okupio je 170 učesnika iz preduzetništva, lokalne samouprave, kao i iz oblasti istraživanja i razvoja u Srbiji. Ovaj skup deo je ciklusa "Ekološki izazovi : a da se aklimatizujemo?", koji Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji organizuju kako bi mobilisali sve zainteresovane strane u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji.

Na kraju, ova konferencija ilustruje lidersku poziciju koju je Francuska izabrala da dodeli svim akterima civilnog društva tokom konferencije COP21 koja se održava od 30. novembra do 11. decembra 2015. godine u Parizu: to je ključna etapa koja bi trebalo da rezultira novi međunarodnim sporazumom o klimi, koji bi bio primenjiv na sve zemlje kako bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod 2°C.

JPEG

publie le 17/06/2020

hautdepage