Zgrada « Union » i Francuski institut u Srbiji

« UNION »

Malo o prošlosti…

Francuski institut u Srbiji nalazi se od 1951. godine u velelepnoj zgradi zvanoj Union, deo arhitektonske baštine Beograda, koja se nalazi u glavnoj pešačkoj zoni grada, u Knez Mihailovoj ulici. Zgradu je tridesetih godina sagradila grupa francuskih arhitekata, a bila je namenjena da postane sedište francuskog osiguravajućeg društva „Union“ osnovanog daleke 1828. godine. Ime društva, kao i datum osnivanja, uklesani su na gornjem delu zgrade i predstavljaju jedini ornament na fasadi ove zgrade krajnje jednostavnih i čistih linija, kojoj prepoznatljivost daju zaobljeno pročelje i sve nijanse boje peska koje joj daju velike fasadne kocke od grubo tesanog kamena.

Prvo francusko kulturno udruženje u Beogradu osnovano je 1920. godine pod imenom „Društvo prijatelja Francuske“ ili „Francuski klub“ koje je vremenom postalo mesto okupljanja frankofila i elite grada Beograda. U isto vreme, francuski sveštenici otvaraju školu.

Drugi svetski rat i okupacija donose zatvaranje svih francuskih ustanova. No, knjige iz „Francuskog kluba„ ostaju dostupne čitaocima posrednim kanalima, zahvaljujući lokalnoj biblioteci koja se nalazila u Zmaj Jovinoj ulici. Maja 1945. godine otvara se čitaonica na broju 20 u ulici Kneza Mihaila, koja će biti preteča „Francuskog kulturnog centra“ koji već 1951. godine otvara u zgradi Union, nekoliko koraka dalje...

Pogledajte film o Francuskom institutu:

Francuski kulturni centar potpuno je renoviran pošto su ga demontranti demolirali i donekle opustošili 1999. godine, tokom prvih dana NATO bombardovanja. Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju studenata i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, veći deo fonda biblioteke spašen je i prenet u podrum Filološkog fakulteta, a zatim vraćen kulturnom centru pred otvaranje 14. jula 2001. godine. Renoviranog i potpuno opremljenog, svečano ga je otvorio predsednik Žak Širak 8. decembra 2001. godine.

Danas

Sa novim imenom u novom milenijumu - Francuski institut u Srbiji, uvek dinamični centar francuske kulture je proširio i osnažio svoje aktivnosti u Srbiji preko svoja dva nova ogranka, u Nišu (2003) i u Novom Sadu (2004), tako da je već čitavu deceniju prisutniji u sredinama van Beograda.

Francuski institut u Srbiji sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja kulturnu diplomatiju Francuske u Srbiji. Ovo su veliki pravci njegovih akcija:

- Predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva
- Jača mesto francuskog jezika
- Usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove
- Podstiče debatu o velikim društvenim pitanjima
- Nudi usluge informacionog centra

Škola jezika (prisutna u sva tri grada) nudi onima koji pohađaju časove, a njih je preko 3.500 svih uzrasta, široku paletu kurseva francuskog jezika i omogućava dobijanje priznatih diploma. U školi radi 34 diplomirana profesora.

Na 200 kvadrata, medijateka, sa čitaonicom, multimedijalnim prostorom, delom namenjenim mladima i kutkom za decu, nudi više od 18.000 dokumenata koja mogu da se gledaju na licu mesta ili da se pozajme. Medijateka je mesto gde se organizuju mnoge aktivnosti kao i kreativne radionice.

Kancelarija Campus France ima za cilj da promoviše studije u Francuskoj, da organizuje studentske sajmove i da pruži podršku onima koji žele da studiraju na visokoškolskih ustanovama u Francuskoj.

Galerija Francuskog instituta prostor je za izložbe najboljih francuskih i srpskih likovnih umetnika. Neformalno je ali cenjeno mesto okupljanja, susreta, čitanja i rasprava u beogradskom kulturnom životu. Kroz galeriju prođe godišnje više od 10.000 posetilaca.

Objavljeno 10/08/2015

gore