Zimski univerzitet Udruženja profesora francuskog [fr]

U ponedeljak 30. januara Udruženje profesora francuskog jezika Srbije otvorilo je svoj tradicionalni Zimski univerzitet, organizovan uz podršku Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji. To je prilika da više od 80 nastavnika iz cele Srbije razgovara tokom tri dana o novim pristupima i pedagoškim praksama u nastavi francuskog jezika, između ostalog i o neformalnim metodama učenja jezika.

JPEG

G. Mladen Šarčević, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja kao i gđa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, svečano su proglasili univerzitet otvorenim.
Ministar je podvukao značaj učenja živih jezika i potrebu da učenici steknu pravo znanje overeno diplomom. „Smatramo da deca treba da uče ravnopravno dva živa (strana) jezika“, dodao je on.

Ambasadorka je podvukla napore koje ulažu svi profesori francuskog jezika kako bi savladali nova oruđa i pedagoške metode predstavljene tokom seminara. Podsetila je na podršku ambasade i Francuskog instituta aktivnostima Udruženja profesora francuskog, važne za stalno usavršavanje predavača.

Više od 100.000 učenika, od osnovne do poslednjeg razreda srednje škole, uči francuski u Srbiji, a 8 školskih ustanova nudi đacima dvojezična frankofona odeljenja: u Beogradu i Novom Beogradu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, Nišu, Pirotu i Valjevu. Učenici koji pohađaju ova odeljenja dobijaju kao overu znanja DELF diplomu (elementarnu diplomu francuskog jezika) koja je priznata u celom svetu.

publie le 09/04/2018

hautdepage