Žironda i jugoistočna Srbija razmenjuju svoja iskustva u oblasti organske proizvodnje. [fr]

Delegacija iz Žironde posetila je jugoistočnu Srbiju od 22. do 25.juna 2015, kako bi sa svojim srpskim partnerima pokrenula projekat organske proizvodnje višanja.

Decentralizovana saradnja između Saveta departmana Žironde i grada Niša pokrenuta je 2011. godine, kroz projekte kulturne razmene i projekte u korist mladih, a sada se proširuje na teme ruralnog razvoja i organske poljoprivrede. Tako je jedna francuska delegacija boravila u prvoj studijskoj poseti jugoistočnoj Srbiji, u okviru projekta organske proizvodnje višanja, koju su oba partnera tek započela.

JPEG

Zahvaljujući tehničkoj podršci od strane ARBIO, profesionalnog udruženja organskih proizvođača iz Žironde, kao i Poljoprivredne komore oblasti Lot e Garon, ovaj projekat će omogućiti prenošenje francuske stručnosti u oblasti organske proizvodnje njihovim kolegama iz udruženja proizvođača višanja iz Merošine. U dogledno vreme, ove višnje, proizvedene u skladu sa evropskim normama organske proizvodnje, trebalo bi da se pojave na tržistu Žironde.

JPEG

Tokom ove studijske posete, razgovori sa francuskim ekspertima omogućili su identifikaciju metoda konzerviranja prilagođenih Merošini, kao i tehnike polu-obrade, kako bi ova organska proizvodnja mogla da bude izvezena. Organizovana je i obuka pri Upravi za poljoprivredu grada Niša kako bi se primeri dobre prakse podelili sa najširim brojem zainteresovanih.

JPEG

Kroz ovaj projekat, Francuska pomaže razvoju organske poljoprivrede u Srbiji poštujući evropske standarde u toj oblasti, u perspektivi evropske integracije Srbije. Ovaj projekat, koji je dobio podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, doprinosi razvoju trgovinske razmene između naše dve zemlje.

JPEG

Objavljeno 14/02/2018

gore