Zvanična poseta Srbiji g. Manuela Valsa, premijera, 6. i 7. novembra 2014

Premijer Francuske Manuel Vals je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji 6. i 7. novembra u pratnji g. Arlema Dezira, državnog sekretara za evropske poslove i g. Alena Rišara, senatora, specijalnog predstavnika Francuske na Balkanu.
Gospodin Vals je imao razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima. Primljen je u audijenciju kod predsednika Republike, g. Tomislava Nikolića i više puta je razgovarao sa predsednikom Vlade, Aleksandrom Vučićem koji ga je često pratio tokom čitave posete. Tom prilikom, premijer je uverio svoje sagovornike u duboku privrženost Francuske prijateljskim vezama sa Srbijom („Mi volimo Srbiju kao što je ona volela nas“) i u njenu podršku da bude uz nju kroz sve etape pre nego što će je one dovesti do priključivanja u Evropsku uniju.

Docek ispred Palate Srbije

Susret sa predsednikom Vlade Republike Srbije, Aleksandrom Vucicem

Zajednicka konferencija za stampu

„Francuska će nastaviti, kao što je to činila od početka, da vas podržava u tom procesu priključivanja, rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa g. Vucićem. I zbog toga takođe želimo da elan otvaranja pregovora bude očuvan i da Evropska unija i Srbija mogu zajedno već ove godine da otvore jedno novo poglavlje pregovora. Znam koliko su teške i kolika je cena reformi u koje je Srbija hrabro krenula. Neka se Srbi ne varaju: ti napori, bilo da se radi o modernizaciji ekonomije, borbi protiv korupcije ili hrabrog dijaloga preduzetog sa Kosovom, ako ih Evropa i traži, Srbi to najpre rade za sebe same. Zarad svoje sopstvene budućnosti će Srbija morati da se uhvati u koštac i sa drugim poslovima koji su jednako zahtevni kao što je jačanje slobode štampe, nezavisnost sudstva…“.

U intervjuu koji je POLITIKA objavila 6. novembra, premijer je takođe izjavio: „Mi želimo da Srbija , kada uloži napore, može bez čekanja da vidi njihove rezultate. Aktivno ćemo podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom u 2014, što bi moglo da bude poglavlje o finansijskoj kontroli. Vi ipak znate: nijedna država članica ne odlučuje sama i odluka na tu temu će morati da bude doneta, u okviru Evropske unije, jednoglasno. Mi radimo na tome da do tog konsenzusa dođe. Više država članica pridaju naročit značaj ritmu normalizacije odnosa sa Kosovom. U toj oblasti, Srbija je mnogo učinila i Francuska je u potpunosti toga svesna. Znamo takođe da dijalog sa Kosovom danas trpi zbog političke situacije u Prištini. Srbija može i mora da nastavi da napreduje. Tako će pomoći da se ubede one države članice Unije koje još treba ubediti. Ja sam optimista“.

Premijer je podvukao neophodnost da se ekonomski odnosi između dve zemlje podignu na nivo političnih odnosa. U njegovoj pratnji je bila jaka delegacija preduzeća koja su se susrela sa svojim srpskim kolegama u okviru „poslovnog foruma“ na kome su govorila dva premijera. G. Vals je konstatovao da je Francuska kao investitor tek na desetom mestu i poželeo je da više francuskih preduzeća učestvuje u naporu ekonomskog oporavka i modernizacije koje je pokrenula Vlada Srbije. On je pomenuo ohrabrujući signal koji čine reforme preduzete u okviru evropske agende, uspostavljanje novog funkcionisanja ekonomskog života.

Potpisano je više ugovora koji se tiču različitih načina privredne saradnje: izjava o namerama vezana za projetak Beogradskog metroa, jedan adminstrativni dogovor za saradnju u oblasti saobraćaja i instrastrukture, jedan sporazum o saradnji u oblasti javno privatnog parnerstva, jedan sporazum o socijalnom osiguranju, jedno pismo namera između kompanije Schneider et preduzeća EPS (Eletroprivreda Srbije), jedan memorandum između kompanije Vinci Aeroport i ministarstva saobraćaja po pitanju Beogradskog aerodroma.

Potpisivanje sest sporazuma

Prilikom prijema za francusku zajednicu u Ambasadi Francuske, premijer je pozdravio odlučujuću ulogu koju igraju Francuzi nastanjeni van zemlje za prenošenje vrednosti i ekspertiza Francuske kao i za njihovo učešće u širenju njenog uticaja, posebno ekonomskog. Takođe je ukazao čast aktivnoj ulozi koju igraju udruženja, Francuska škola kao i preduzeća koji su se mobilisali za vreme i posle poplava kako bi brzo dostavili humanitarnu pomoć.

G. Valsa je 7. novembra primio gradonačelnik Beograda kome je uručio kopiju dekreta kojim je Grad Beograd bio odlikovan ordenom „Viteza Legije časti“ 1921. godine, sa sledećim obrazloženjem: „ jedna od prvih i najuzvišenijih žrtava Velikog rata, čije stanovništvo, uprkos bombardovanjima i neprijateljskoj okupaciji, nije prestalo da pokazuje bezrezervnu hrabrost“;

Susret sa gradonacelnikom, Sinisom Malim, potpisivanje spomen knjige

G. Vals je zatim učetvovao sa svojim srpskim kolegom – koji je bio u pratnji više ministara kao i gradolačenika Beograda – ceremoniji kod spomenika Zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku, spomenika koji je simbol tradicije prijateljstva između dve zemlje. On je najavio učešće Francuske u rekonstrukciji ovog spomenika. Odajući priznanje prošlosti bratstva po oružju između naše dve zemlje tokom Prvog svetskog rata, premijer je takođe želeo da se ovom ceremonijom okrene ka budućnosti, preko novog evropskog horizonta našeg partnerstva. Pored nacionalnih himni dve zemlje, takođe mu je bilo stalo da bude izvedena „Oda radosti“ i odao je priznanje srpskim vojnim licima angažovanim u spoljnim operacijama Evropske unije (operacija Atalanta, Centralnoafrička Republika).

Svecanost pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Susret sa predsednikom Republike Srbije, Tomislavom Nikolicem

On se takođe obratio i mladima u Srbiji prilikom susreta sa studentima u velikom amfiteatru rektorata Beogradskog univeziteta. On je takođe izjavio:
„… mislim da vi imate, vi, mladi iz Srbije, jednu misiju. Znam da većina vas veruje u evropsku budućnost Srbije. Ali znam takođe za vaše sumnje. Postoje sumnje koje su vam nažalost, zajedničke sa drugim mladima iz Evrope i koje su izazvane zbog nezaposlenosti mladih, zbog teškog iskustva krize, koje pothranjuju izvesni skepticizam prema politici i onima koji je vode.
A zatim ima i sumnji koje su vezane za istoriju vaše zemlje i regiona, za još uvek veoma prisutne uspomene na ratove koji su pocepali Jugoslaviju. Te rane nisu još zarasle, dovoljno je videti šta se događa, još uvek, na stadionima tokom fudbalskih utakmica. Niko nije naivan. Oni koji su pokrenuli te incidente imaju samo jedan cilj. Da propadne približavanje između naroda Balkana ponovnim otvaranjem rana. I mi takođe, u Francuskoj, čudna je to koincidencija, smo bili suočavani sa provokacijama te prirode, jednako neverovatnim koliko i uvredljivim. Ne dozvolite da vam neko ukrade Vašu sudbinu, jer ona pripada vama. Pogledajte sa visine i izdignite se iznad domašaja tih mediokritetskih namera.
Vraćam se dakle na ono što je vaša misija. Misija da budete lučonoše u vašoj zemlji na putu ka Evropi. Poruka koju sam došao da vam danas uputim je da možete da verujete u sebe same kao što vaša zemlja veruje u vas. Svaka zemlja mora da ulaže u svoju omladinu, da je ohrabruje, da joj pomogne da započne život jer su mladi jednostavno budućnost zemlje. I vi dakle imate veliku odgovornost: vi ste graditelji Srbije i Evrope sutrašnjice“.

U poslednjoj etapi svoje posete Srbiji, premijer je obišao Obrenovac, jedan od gradova u Srbiji koji su bili najteže pogođeni strašnim poplavama iz maja meseca. G. Vals je odao priznanje hrabrosti stanovnika i ponovio je poruku solidarnosti Francuske koja se konkretizovala slanjem spasilaca, pokretanjem donatorske konferencije nakon molbe predsednika Nikolića i donacijom od milion evra za rekonstrukciju. G.Vals je na kraju otvorio projekat rekonstrukcije kuća na licu mesta koja se realizuje zahvaljujući jednim delom toj donaciji koja će takođe biti upotrebljena za rekonstrukciju mreže kišne kanalizacije kao i telekomunikacione mreže.

Poseta Obrenovcu

Obraćanje predsednika Vlade Francuske, Manuela Valsa tokom zajedničke konferencije za štampu u Palati Srbije 6. novembra 2014.

PDF - 103.4 ko
(PDF - 103.4 ko)

Govor predsednika Vlade Francuske, Manuela Valsa, na spomeniku Zahvalnosti Francuskoj 7. novembra 2014.

PDF - 222 ko
(PDF - 222 ko)

Govor predsednika Vlade Francuske, Manuela Valsa, u Rektoratu beogradskog univerziteta, 7.novembra 2014.

PDF - 234 ko
(PDF - 234 ko)

publie le 15/06/2020

hautdepage