Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu [fr]

Francuski predsednik Emanuel Makron primio je 17. jula predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Jelisejskoj palati. Posle radnog sastanka i ručka, tokom kojih su dva predsednika imala prilike da razgovaraju o političkim i ekonomskim pitanjima od važnosti za njihove zemlje, predsednici su se obratili medijima.

JPEG

Predsednik Francuske je potvrdio svoju nameru da poseti Srbiju i izrazio podrsku Francuske evropskom putu Srbije, podsetivši da ce Srbija pre toga morati da ispuni kriterijume koji su predviđeni pregovaračkim poglavljima. Predsednik Vučić je podsetio na ono što je pred Srbijom kako bi se pregovori uspešno okončali, spomenuvši normalizaciju odnosa sa Prištinom, pravosuđe i vladavinu prava.

Predsednik Makron je ponovio da je neophodno reformisati EU pre bilo kakvog novog proširenja, što ne isključuje priključivanje Srbije EU 2025 – ukoliko ona ispuni kriterijume za priključivanje Eu do tog datuma.

Predsednik Srbije je ovom prilikom čestitao Francuskoj na pobedi u Svetskom kupu u fudbalu. Da svoje strane, francuski predsednik je čestitao Srbiji na pobedi Novaka Ɖokovića na turniru u Vimbldonu.

Objavljeno 18/07/2018

gore