Zvanično predstavljanje French Tech zajednice u Srbiji [fr]

Dana 12. juna 2019, u Rezidenciji ambasade Francuske, ambasador je ugostio članove zajednice French Tech Srbije, osnovane u aprilu 2019. Oznaka French Tech je nastala 2014. i dodeljuje se startap ekosistemima ali takođe mogu da je koriste i francuska preduzeća koja posluju u oblasti visokih tehnologija. Njom se daje vizuelni identitet francuskim preduzećima iz ovog sektora i olakšavaju njihovi međusobni kontakti. Prostor French Tech Central se nalazi u Station F u Parizu.

PNG Ova oznaka svedoči između ostalog o želji Francuske da bude u samom vrhu po pitanju razvoja startapova, umrežavanja različitih aktera i grupisanja inovativnih zajednica u čitavom svetu. French Tech ne prestaje da se širi. Danas French Tech broji 38 zajednica u Francuskoj i 48 u inostranstvu i to u najinovativnijim gradovima (Šangaj, Los Anđeles, Sao Paolo, Dakar ili Berlin).

JPEG

Ambasador i Nikola Rabrenović, član upravnog odbora French Tech zajednice predstavili su French Tech zajednicu Srbije. Tom prilikom je ambasador Francuske podsetio da je francuski državni sekretar za digitalnu oblast, g. Sedrik O, početkom aprila 2019. uručio oznaku French Tech zajednici u Beogradu koja danas ima dvanaest članova.

JPEG

Ministar Popovic je podvukao da početak rada French Tech zajednice u Beogradu svedoči o širenju saradnje između Francuske i Srbije u oblasti visokih tehnologija – koja je već započela njegovom posetom Parizu u oktobru 2018, tokom koje se susreo i sa g. Munirom Madžubijem, državnim sekretarom za digitalnu oblast. Ministar je između ostalog podvukao sve veću ulogu koju visoke tehnologije imaju u Srbiji, što se vidi kako u bruto domaćem proizvodu tako i kroz ambiciju za razvoj privrede u budućnosti.

Osnivanje French Tech zajednice Srbije je u skladu sa nedavnim inicijativama koje su preduzele Francuska i Srbija sa ciljem da promovišu razvoj digitalne oblasti , kao što je učešće više francuskih startapova na Western Balkans Digital Summit u Beogradu, na seminaru u Novom Sadu o poljoprivredi i digitalnim tehnologijama (2018) ili kao što je poseta ministra Popovića Station F –u ili Ekol 42 (oktobra 2018). Zajednica French Tech iz Beograda će podržavati francusko-srpske inicijative i pomoćiće stvaranje inovativnih startapova u Srbiji.

publie le 01/06/2020

hautdepage