Četrnaesti jul 2016 – Ceremonija na Kalemegdanu [fr]

Povodom francuskog nacionalnog praznika, Francuska ambasada organizovala je sada već tradicionalnu ceremoniju kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj u čast francusko-srpskog prijateljstva, ali i u spomen francuskim i srpskim vojnicima koji su se borili na Solunskom frontu. Na ovogodišnjoj svečanosti uručena su i odlikovanja trojici srpkih oficira koji su briljirali tokom školovanja na Francuskoj ratnoj skoli, pukovnicima Ivanu Milojeviću, Predragu Kostiću i Miroslavu Nikoliću.

JPEG
JPEG

U prisustvu ambasadorke Francuske u Srbiji, g-đe Kristin Moro, pomoćnika državnog sekretara koji je zadužen za boračka pitanja g.Milana Popovića, kao i više predstavnika različitih udruženja (starih ratnika i njihovih potomaka kao i udruženja francusko-srpskog prijateljstva) i članova francuske zajednice u Srbiji, vojni izaslanik je lično uručio medalju narodne odbrane srebrnog reda pukovnika Ivanu Milojeviću. Isti orden - dodeljen dvojici oficira koji su na službi van zemlje - simbolično je uručen brigadnom generalu Mladenu Vuruni, rektoru Univerziteta odbrane.

JPEG
JPEG

Ceremonija je završena polaganjem venaca; gospođa ambasador, pomoćnik državnog sekretara, kao i predstavnici različitih udruženja položili su vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, odajući počast francuskim i srpskim vojnicima palim na Solunskom frontu.

JPEG
JPEG

Objavljeno 09/10/2017

gore