Naučna konferencija povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja francusko-srpskih odnosa [fr]

PNG

26. i 27. juna 2019, dvadesetak francuskih, srpskih, italijanskih grčkih i rumunskih istoričara stručanjak za Balkan i francusko-srpske odnose su se okupili u Beogradu na naučnoj konferenciji čiji je cilj bio da se razmatraju « francusko srpski odnosi u oblasti diplomatije i medijskog predstavljanja »

Ovaj događaj su zajednički organizovali Institut za političke studije i Univerzitet Sorbona Pariz IV i to je deo projekta francusko-srpske naučne saradnje « Partnerstvo Iber Kirijen – Pavle Savić » (PHC). Održan je povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, 19. marta 1839.

Tokom dva dana, prisutni stručnjaci su razgovarali o raznim temama vezanim za istoriju francusko-srpskih odnosa kao što su analiza francuske i srpske diplomatije u 19. veku, bratstvo po oružju tokom Prvog svetskog rata i način na koji je ono predstavljano, uzajamne percepcije u periodu između dva rata, nakon strahota iz 1940, tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata ; ali i ideološke neusaglašenosti između francuskih i jugoslovenskih pokreta, diplomatija u oblasti industrije i kulture, Srbija u očima francuske štampe, studije o umetnosti i filmu, itd.

Konferenciju su otvorili gđa Aleksandra Kolaković (Institut za političke studije) i Saša Marković (Pariz IV-Sorbona) i tom prilikom podvukli raznolikost tema da bi se razumeli francusko-srpski odnosi u svoj svojoj složenosti i u istorijskoj perspektivi.

G. Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta, je pozdravio učesnike koji su radili u okviru programa PHC istakavši da su tokom 2018. i 2019. obeležavane dve godišnjice i to kraja Prvog svetskog rata i ponovnog uspostavljanje diplomatskih odnosa – kao i skorašnji dolazak predsednika Republike Francuske u Srbiju. G. Maksim Reno, prvi sekretar Ambasade Francuske u Srbiji, je predstavio istorijat pononog uspostavljanja francusko-srpskih odnosa 1839.

Objavljeno 02/07/2019

gore